Laserteos

Ajan Lennätin

Vuoden viimeisten auringonsäteiden painuessa mailleen syttyvät Helsingin taivaalle lasersäteet, jotka morsettavat merkkisarjaa ”2020–2021” kaikkiin ilmansuuntiin Olympiastadionin tornista. 

Morsetus on nähtävissä kaupungin taivaalla ja kuultavissa analogisen radiotaajuuden välityksellä taajuudella 105,8 MHz. Radiolähetykseen voi lähettää uudenvuoden toiveita ja lupauksia tulevalle vuodelle koneäänen luettavaksi. Osa viesteistä on luettavissa myös tekstimuodossa tämän verkkosivun kautta. Mistä sinä unelmoit vuodelle 2021? Kenelle haluaisit välittää uudenvuoden sähkeen?

Uudenvuoden yöksi Stadikan torniin rakentuu siis eräänlainen moderni lennätin, joka lähettää sanomaa vuoden vaihtumisesta. Se on ajan kulumisesta kertova viesti Helsingin taivaan ylle, ja konkretisoi siirtymän vuoden viimeisestä yöstä ensimmäiseen päivään.

Ajan Lennätin on nähtävissä koko illan ja yön ajan, ja sen tarkasteluun voi valita itselleen sopivan ajankohdan ja paikan. Teosta voi ihailla Helsingin alueella erityisesti esteettömiltä paikoilta, joilta on näköyhteys Stadionin tornille. Teosta ei kannata saapua katsomaan aivan tornin läheisyyteen.

Ajan Lennätin on koettavissa ääniraitoineen myös striimin kautta tällä verkkosivulla teoksen esilläolon ajan sekä nähtävissä Ylen uudenvuoden suorassa lähetyksessä. Huom! Sääolosuhteet voivat vaikuttaa teoksen näkyvyyteen.


Ajan Lennättimen teostiedot:

Teoksen suunnittelu: Ilkka Paloniemi
Tekninen tuotanto: Petteri Karri, Niila Leppänen ja Matti Vuorela 
Lasertoteutus: Laserimage AB
Head of R&D: Claes Magnusson
Laser Safety Officer: Henrik Hoffman
Managing Director: Johan Lindell
Morsetuksen ja koneäänen ohjelmointi: OiOi
Äänisuunnittelu: Aki Päivärinne
Valototeutus: Sun Effects Oy
DMX-ohjelmointi: Panu Pikkuaho
Äänentoisto ja radiolähetys: Broadway Oy
Tekninen suunnittelu ja toteutus: Jani Pellikka
Puutyöt: Perttu Multamäki 
Kuvaus: Ville Hyvönen 

Kiitos: Olympiastadionin henkilökunta