Helsingfors firar in det nya året med ett storevenemang på Medborgartorget

Helsingforsborna firar igen in det nya året tillsammans vid ett storevenemang på Medborgartorget. Som huvudartister under kvällens konsert uppträder bland annat Käärijä, BESS och Vilma Alina. För barnfamiljer ordnas program redan tidigare på kvällen och festen avslutas med en spektakulär pyroteknisk show. Evenemanget påverkar trafikarrangemangen.

Helsingfors bjuder in alla invånare till ett storevenemang på Medborgartorget för att fira in det nya året. Under konserten senare på kvällen underhålls publiken av DJ Xmies, Lyömättömät, Vilma Alina och BESS, och vid midnatt är också Käärijä med och tar emot det nya året. Helsingfors biträdande borgmästare Anni Sinnemäki hälsar det nya året välkommet innan Käärijä uppträder. Kvällen kulminerar i en spektakulär pyroteknisk show som kan upplevas i hela evenemangsområdet från Medborgartorget och ända bort till evenemangsparken vid Tölöviken.

“Vi har aktivt letat efter ett effektfullt sätt som kunde ersätta fyrverkeriet vid tolvslaget. I år bjuder vi på en pyroteknisk show som är ett mer ekologiskt alternativ än ett fyrverkeri, och inte heller är lika väderberoende. Pyroshowen avfyras från estraden, estradens kanter och från saxliftar i evenemangsområdet. Pyroeffekterna stiger till cirka 70 meters höjd och showen kan upplevas inom hela evenemangsområdet från Medborgartorget och ända bort till evenemangsparken vid Tölöviken”, säger Stuba Nikula som är verkställande direktör för Helsingfors evenemangsstiftelse som arrangerar festen.

Små barn ska helst inte tas med till storkonserten

Nyårsaftonens festligheter inleds kl. 17.30 med ett Skidit-disco för hela familjen, och barnens program avslutas med en egen pyroteknisk show för familjens minsta kl. 18. Det rekommenderas att barn under 12 år inte tas med till den stora konserten senare på kvällen.

“Säkerhetsarrangemangen på evenemangsområdet har utvecklats från fjolåret genom att placeringen av ordningsvakter har förbättrats och de har fått utförligare anvisningar. Man ingriper aktivt i störningar av ordningen och försöker avlägsna fyrverkeripjäser från evenemangsområdet så effektivt som möjligt. Ordningsvakterna och evenemangsproduktionen samarbetar intensivt också med polisen och myndigheterna har utfärdat ett förbud mot att skjuta fyrverkeripjäser i Helsingfors centrum, inklusive på evenemangsområdet. Den stora konserten sent på kvällen är ändå inte en plats för små barn”, berättar Björn Åkerblom som är evenemangets säkerhetschef.

Evenemanget påverkar trafikarrangemangen

Evenemanget medför undantagsarrangemang i den lätta trafiken och fordonstrafiken i närheten av Medborgartorget ca kl. 22–01.30. Du hittar närmare anvisningar på adressen helsinginuusivuosi.fi/sv/

Evenemanget påverkar kollektivtrafiken kl. 21.45–02. Mannerheimvägen är avstängd mellan Södra Hesperiagatan och Arkadiagatan kl. 22–02. All busstrafik går till Kampen kl. 21.45–02, bussterminalen vid Elielplatsen är ur bruk. Noggrannare uppgifter om undantag i trafiken per linje finns i HRT:s ruttguide och på webbplatsen: www.hsl.fi/sv.

Helsingfors nyårsprogram:

Kl. 17.30–18.00 Barnens nyår: Skidit-disco & pyroteknisk show för familjens minsta

Kl. 22.00–00.05 DJ Xmies / Lyömättömät / Vilma Alina / BESS / Biträdande borgmästares tal / Käärijä

Kl. 00 Pyroteknisk show Yles kanaler Kl. 22.45–00.05: Direktsändning på Yle TV1 & Yle Arenan

Nyårsfesten i Helsingfors ordnas av Helsingfors stad. Den traditionsenliga festen har ordnats sedan 1930-talet. Evenemanget produceras av Helsingfors evenemangsstiftelse.

Bild: Atte Malaska